ВЕЛИКА РЕФОРМА ФСС: СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ ОД 2026. СА 12 ЕКИПА!

Српском фудбалу предстоји велика реформа лига и такмичења. Тако је најављено у званичном документу Фудбалског савеза Србије, Стратегији развоја од 2024. до 2028. године.

Реформа и такозвани „нови формати“ такмичења заузели су велики простор у плану будућности под радним насловом „Можемо боље“.

Најзвучнија планирана промена односи се на суперлигашко друштво. Побољшање квалитета Супер лиге један је од круцијалних пројеката за боље сутра фудбалске Србије.

Према начелном плану, елитни ранг од 2026. године требало би да има 12 чланова. Практично, озваничење промена, како налаже законски оквир, очекује се најкасније до наредног лета. До тада, такође, дефинисано планом – предстоји шира „дебата о променама у лигама и изналажење најбољег модела као дугорочног решења од 2025. године надаље“.

ФСС је и раније подржавао иницијативе за смањење броја учесника елитног ранга. Промене нису реализоване, због великог противљења политичког врха и председника државе. Сада већ антологијски догађј из лета 2021, кад је српска кућа фудбала утврдила постепену ревизију суперлигашког друштва, а потом по директиви са Андрићевог венца пет дана касније поништила сопствену одлуку, сведочи да се о будућности најпопуларнијег спорта питају много крупнији играчи од оних из ФСС.

Иако и површне анализе указују да би суперлигашко такмичење са мањим бројем учесника променило слику фудбала у Србији, најуже руководство мораће и овог пута да сачека политички сигнал.

Да реализација амбициозног плана у наредне две године захтева сложене кораке и није баш лако остварљива показује и други податак. Смањење броја учесника Супер лиге са 16 на 12 подразумева и постепеност, барем у две године. У том случају идеја о променама, иницијално смањење елитног ранга на 14 екипа, требало би да буде званично дефинисана у наредних месец и по дана. Времена је све мање…

Радикалне промене планиране су у Првој и осталим лигама под капом Фудбалског савеза Србије. Највљена је и велика расправа о смањену учесника у Омладинској лиги Србије.

О свему у наредним текстовима Спорт клуба…

Извор: http://sportklub.n1info.rs

ОБЈАВЉЕНО: 30. 05. 2024.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!