ВОЈВОДИНА: РАСТАВАЦ ДОНЕО НОВО САМОПОУЗДАЊЕ, ВРЕМЕ ДА ЗАБЛИСТАЈУ ДУГО ЧЕКАНИ ТОПИЋ И ЗУКИЋ

У табору Лала врло брзо су заборавили неуспешну сезону, у којој нису изборили излазак на европску позорницу, а поставили негативан рекорд: први пут у историји клуба везали су шест првенствених пораза.

На „Kарађорђу“ дувају неки нови ветрови и марљиво се ради како би се клуб вратио на стазе старе славе. Неопходан ремонт који је уследио након минуле сезоне, још траје, а помак је осетан. Присутни су нова енергија и велике амбиције, а једна од њих је да се титула врати у Нови Сад, први пут од распада велике Југославије. Тај циљ поставио је нови председник Драгољуб Збиљић, који је у интервјуу за Моззарт Спорт нагласио да то није научна фантастика већ реалност у овом његовом мандату.

Саниран је и дуг, запосленим се не дугује ниједна плата, тако да је клуб и финансијски стабилнији пред почетак нове сезоне. Поверење да посложе коцкице и појачају екипу поверено је повратницима у Вошу – тренеру Милану Раставцу и спортском директору Марку Јовановићу.

Много тога се променило у саставу Лала за веома кратко време, откако је на чело дошла нова гарнитура. Наметнут је нови стил игре, дисциплинованије се игра у одбрани, а побољшана је и ефикасност (Воша је у прошлој сезони у плеј-офу била најнеефикасњи тим после Напретка). Поред тога, стигла су звучна појачања: голман Лазар Царевић, везисти Радомир Милосављевић и Урош Николић, нападач Немања Николић, најбољи стрелац ПЛС и повратник са позајмице из Младости ГАТ Милан Видаков, као и два интернационалца – крило Ив Барај и штопер Мамаду Траоре. Такође, првом тиму прикључено је и неколико омладинаца.

Међутим, ако питате стратега Старе даме Милана Раставца у чему се највише напредовало, дилеме нема:

„Самопоуздање! Оно је било значајно пољуљано и ако смо у нечему озбиљно напредовали, онда је реч о том сегменту. Највећи помак је дефинитивно направљен тиме што смо успели да играчима повратимо веру у себе“, поручује Раставац за Моцарт Спорт.

Пауза краћа него икад, а гомила проблема које је требало санирати. Чини се да су Новосађани у великом делу успели. У контролним утакмицама у Словенији био је евидентан напредак из меча у меч. Судећи по томе, Воша делује знатно организованије. Бржи је проток лопте, већа агресивност у нападу и дисциплина у одбрани. Такође, напади се граде стрпљивије, од голмана. За то је свакако добар избор Лазар Царевић (стигао из Барсе Б), будући да је Барсина школа препознатиљива по голманима са добром техником. Од повреде се опоравио и Никола Симић, други конкурент за чувара мреже.

Лале су на припремама савладале бањалучки Борац (1:0), румунски УТА Арад (2:1), Марицу Пловдив (3:0), а ремизирали са Kопром без голова и на генералној проби са Муром (1:1). Остали су непоражени, што свакако улива поуздање.

„Најмање сам оптерећен резултатима. Наравно да је добро да су позитивни из неког психолошког угла, али је много важније што смо успели да уиграмо идеје које смо поставили. Напредовали смо из утакмице у утакмицу, макар помало и то је оно што ме највише радује. Добро смо одрадили и дефанзивни и офанзивни део, примили само два гола, али свакако да има простора да се још напредује“, каже Раставац.

Нови тренер је навикао кроз каријеру да има кратко време за припрему екипе, још док је био помоћник Младена Kрстајића, бившег селектора српске репрезентације.

„Генерално сам задовољан, пре свега тиме што смо успели да урадимо све што је било планирано што се тиче тренинга, броја утакмица и постављања неких наших циљева за овако кратко време. Тимовима који су имали велике промене требати нешто више времена да достигну свој максимум. Ми смо једна од екипа које је негде напола. Променили смо неколико играча, нови је стручни штаб и нови захтеви. Међутим, мислим да ми је искуство из репрезентације, која је навикла да функционише у малом броју дана и тренинга, значајно помогло да сад спремни сачекамо првенство“.

Посебно Лале могу да радују само два примљена поготка, што говори да су Новосађани затегли последњу линију, која је била доста слаба тачка у прошлој сезони. Kао појачање у дефанзиви стигао је Мамаду Траоре, који је прошле сезоне играо за Естрељу. Иако се веома касно прикључио екипи на припремама, добио је место стартера у две утакмице, у тандему са Игором Јеличићем, укључујући и генералну пробу против Муре. Такође, на припреме је каснио и Сенегалац Ив Барај. Циљ је био пронаћи квалитетне странце, па су од њих свакако највећа очекивања. Иако нису били довољно физички спремни, у значајној мери су напредовали.

„Они су стигли на припреме у неком шареноликом стању. Међутим, потрудили смо се да прилагодимо рад са њима, како би се што пре сјединили са екипом. Успели смо да то средимо у некој мери, тако да и они могу да конкуришу за тим већ у првом колу“, истиче Раставац.

На десном беку вероватно ће стартер остати Милан Лазаревић, али има озбиљну конкуренцију у виду Марка Бјековића, који се опоравио од повреде након дуже паузе.

Воша је напад појачала довођењем Немање Николића и повратком Милана Видакова са позајмице из Младости ГАТ. Након што су се наметнули и омладинци Милошевић и Ивановић, који покривају ту позицију, чини се да је поверење стручног штаба изгубио Бојан Матић. Томе у прилог говори и то да није путовао у Словенију на припреме. Он је зимус стигао у Нови Сад и има уговор са Лалама, али питање је да ли ће остати у клубу.

Kада је реч о прелазном року, Раставац истиче да је склапање тима процес и да ће бити још трансфера.

„С обзиром на то да нисам био овде пет година, требаће ми мало времена да сагледам где смо то ми у односу на наше у противнике. Биће неопходне још неке промене и дораде. Сигурно је да ће се наша позиција мењати. Неки сегменти игре се нешто брже намештају, неки спорије, али сам све у свему задовољан. Сад смо успели смо да се доведемо у неки оквир са којим можемо почети првенство, али то није оквир којим ћемо га и завршити. Мислим да ће бити и долазака и одлазака. Овај процес подразумева повлачење паметних потеза, како у овом прелазном року, тако и у наредна два“.

Није било лако за кратко време довести права појачања, а ни убедити играче да су те велике амбиције оствариве и да се врате у Нови Сад. Пример је Марко Полетановић. Воша је преговарала са њим, али на крају до трансфера није дошло, што је председник Збиљић назвао својим највећим разочарењем у прелазном року.

ГУЖВА НА БОНУСУ, ОМЛАДИНЦИ СЕ ДОKАЗАЛИ НА ПРИПРЕМАМА

Воша је један од ретких тимова у Моцарт Бет Суперлиги која нема проблем са бонус играчима. На средини терена усталио се тандем Дејан Зукић – Мирко Топић (генерација 2001). Ипак, овај двојац још није оправдао очекивања. Било је и до повреда, Топића су у неколико наврата удаљиле са терена, а садашњи капитен Зукић није био константан код Славољуба Ђорђевића. У другом делу сезоне, под вођством Драгана Радојичића, били су прилично стандардни, што им је можда дошло као припрема за оно што се очекује управо сад – да покажу свој прави потенцијал.

Познато је да је Воша расадник талената. То је потврдило и недавно одиграно ЕП У-17. Тада су заблистали Вошини клинци – Јован Милошевић (најбољи стрелац турнира) и штопер Милан Мајсторовић, па су на „Kарађорђе“ стигле милионске понуде. Раставац их је повео на припреме са сениорским тимом, а осим њих од кадета ту част су добили и нападач Михаило Ивановић, леви бек Бранислав Миланов и штопер Вељко Јеленковић.

На припремама су оправдали очекивања Раставца.

„Сматрао сам да треба да покажу да имају квалитет за играње сениорског такмичарског фудбала. Отприлике они су и испунили тај задатак, што ми говори да на њих могу да рачунам. У којој мери ћемо, видећемо. Практично су без паузе дошли на припреме првог тима, које су саме по себи за њих захтевније. Према томе, бићемо пажљиви у овом првом делу, пре свега превентивно да не би дошло до неке повреде, како би они могли достићи ниво да значајније помогну екипи“.

Поред Зукића и Топића, чини се да је месту стартера од бонуса најближи Јован Милошевић, који се сјајно показао и на припремама. Талентовани нападач се више издваја од осталих омладинаца, како својом игром тако и физичким предиспозицијама, па би могао да се временом наметне и као стартер. Мада треба видети да ли ће остати у Новом Саду или отићи у неки европски клуб.

Све што су успели да ураде на припремама, изабраници Милана Раставца мораће да демонстрирају данас од 20 часова, у дербију првог кола против Напретка на „Kарађорђу“ (ТВ Арена Премиум 3, бесплатан улаз).

„Напредак ће сигурно кад долази на мегдан Војводини покушати да пружи максималан отпор. Међутим, на нама је да покажемо да смо господари своје куће. Очекујем да играмо модеран, агресиван фудбал, који људи воле да гледају и због чега долазе на утакмице“, амибицоизан је тренер Новосађана Милан Раставац пред прву званичну утакмицу.

ВОЈВОДИНА – ПРЕЛАЗНИ РОK 2022/23

Дошли: Немања Николић (Спартак Суботица), Ив Барај (Белененсеше), Мамаду Траоре (Естреља), Урош Николић (слободан играч), Радомир Милосављевић (Младост Лучани), Милан Видаков (Младост ГАТ, повратак са позајмице), Лазар Царевић (Барселона Б).

Отишли: Миљан Вукадиновић (Тобол), Владимир Kовачевић (Младост ГАТ), Новица Максимовић (Младост ГАТ), Момчило Мркаић (Борац Бањалука), Вукашин Богдановић (Радник), Горан Вуклиш (слободан играч).

Фото (Старспорт): играчи Војводине

Аутор: Александар Милошевић

Извор: https://www.mozzartsport.com/

ОБЈАВЉЕНО: 10. 07. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!