ЗАШТО ЈЕ ЗВЕЗДА У ГРБУ ВОЈВОДИНЕ ПЛАВА?

Прича о плавој звезди почиње 1919. године, када је ФК Војводина основана у правном смислу, те је добила свој стату и прве руководиоце. Новосадски студенти из Прага су донели фудбалску опрему – у питању је био поклон од фудбалског клуба Славија.

Дресови су били пола црвени, а пола бели, баш као и грб Славије која је тада већ постојала 27 година. На дресу, као и на грбу чешке екипе, била је звезда црвене боје.

Фото: slavia.cz (екипа ФК Славије Праг из 1901. године)

У таквој униформи Војводина је заиграла своје прве утакмице.

Три године касније, на седници Скупштине клуба која је одржана 23. јула донете су важне одлуке које ће дефинисати клуб све до данас. Прихваћени су црвено-бели дресови у знак захвалности Славији, самим тим су боје клуба и званично постале црвена и бела.

Војводина је тада постала први клуб у Србији чије су боје званично биле црвена и бела.

Тог истог дана, појавио се и нови, уједно и први званични грб Војводине. Имао је сличности са грбом Славије, али је на црвену и белу половину био подељен дијагонално. Такође, звезда је била присутна на грбу, али није остала црвене боје.

Фото: ФК Војводина

 

За боју звезде изабрана је плава, како би уз црвено-белу позадину у грбу биле присутне све три боје српске заставе.


Војводина је у знак захвалности оставила боје и дресове прашке Славије и учинила их својом традицијом, а зашто су Чеси изабрали баш црвену и белу, заједно са звездом?

Фото: Wikimedia Commons

Звезда у грбу Славије окренута је доле, а ево и зашто.

Према једној причи, на троугластој заставици која се први пут појављује 1896. године звезда је испод натписа „SK Slavia“ стајала усправно. Међутим, када би се окачила под углом од 90 степени, њен врх би био окренут на доле, па је тако и остало.

Фото: slavia.cz/Градске инфо

 

Звезда је требало да буде симбол нове наде, јаког ума и уздигнутог духа.

Зашто су изабране црвена и бела боја?

Према историји чешког клуба, црвена боја изабрана је да представља срце и крв клуба. Са друге стране, бела боја представник је фер-плеја и спортског духа.

Односи прашке Славије и новосадске Војводине још увек су више него добри.

Фото: ФК Војводина

 

Братски клуб из Чешке организовао је прошлог викенда турнир „Праг 2022“ и позвао петлиће новосадског клуба да учествују.

Симболично, у финалу су се нашли управо Војводина и Славија, а чешки малишани ипак су дошли до трофеја пред домаћом публиком, док су Вошини клинци у Нови Сад донели сребро.

Извор: https://gradskeinfo.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 29. 11. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!