ЖРЕБ ЗА ЕУРО 2024. У ФРАНКФУРТУ 9. ОКТОБРА – СРБИЈА У ДРУГОМ ШЕШИРУ

Фантастичан тријумф у Ослу против Норвешке, донео је нашем најбољем националном тиму много лепих ствари, велики бенефит у смислу пласмана у елитну А групу Лиге нација, осигуран бараж за пласман на Првенство Европе (у случају да Орлови то не остваре кроз резултате у групи) и други шешир у жребу за квалификације за ЕУРО 2024. које се одржава у Немачкој. А после завршетка Лиге нација познати су сви детаљи везани за жреб за ЕУРО 2024. који ће бити одржан 9. октобра у Франкфурту са почетком у 12,00. Кренимо редом.

Учесници завршног турнира елитне, А дивизије Лиге нација, њих четири, сврстани су у такозвани УНЛ шешир, јер ће због поменутог турнира имати само осам преосталих такмичарских термина у години пред нама, па ће на жребу за ЕУРО бити сврстани у петочлане групе.

У УНЛ шеширу су: Холандија, Хрватска, Шпанија и Италија

Први шешир: Данска, Португал, Белгија, Мађарска, Швајцарска, Пољска

Други шешир: Француска, Аустрија, Чешка, Енглеска, Велс, Израел, Босна и Херцеговина, СРБИЈА, Шкотска, Финска
Трећи шешир: Украјина, Исланд, Норвешка, Словенија, Република Ирска, Албанија, Црна Гора, Румунија, Шведска, Јерменија

Четврти шешир: Грузија, Грчка, Турска, Казахстан, Луксембург, Азербејџан, Бугарска, Фарска Острва, Северна Македонија, самопроглашена тзв. „Република Косово“

Пети шешир: Словачка, Северна Ирска, Кипар, Белорусија, Литванија, Гибралтар, Естонија, Летонија, Молдавија, Малта

Шести шешир: Андора, Сан Марино, Лихтенштајн

 

 

Дакле, јасно је да због тога што су у истом шеширу у коме је и Србија, ривали „орлова“ на путу ка ЕУРО 2024 (бар у групној фази, остаје могућност за дуеле у евентуалном баражу) неће бити Француска, Аустрија, Чешка, Енглеска, Велс, Израел, Босна и Херцеговина, Шкотска и Финска.
Србија, такође, неће моћи да игра и са још једном екипом чији је савез чланица УЕФА. Наиме, УЕФА је увела следећа ограничења у жребу

ПОЛИТИЧКА ОГРАНИЧЕЊА
Ове репрезентације не могу бити у истој групи из политичких разлога:
Јерменија – Азербејџан
Белорусија – Украјина
Шпанија – Гибралтар
Србија – такозвано Косово
Босна и Херцеговина – такозвано Косово
КАЛЕНДАРСКА ОГРАНИЧЕЊА
Највише две репрезентације са потенцијално оштрим зимама током прозора могу бити у истој групи:
Белорусија
Естонија
Фарска Острва
Финска
Исланд
Летонија
Литванија
Норвешка
ГЕОГРАФСКА ОГРАНИЧЕЊА
Због велике удаљености екипе могу да буду извучене са максимално једном од следећих репрезентација:
Азербејџан: Гибралтар, Исланд, Португалија.
Исланд: Грузија, Израел, Јерменија, Кипар.
Казахстан: Андора, Велс, Гибралтар, Енглеска, Исланд, Малта, Португалија, Република Ирска, Северна Ирска, Фарска Острва, Француска, Шкотска, Шпанија.

Жреб ће се одржати у Фестхале изложбеном центру са почетком у 12 часова. У жребу ће учествовати поменуте 53 фудбалске федерације чланице УЕФА, све осим Немачке која се као домаћин аутоматски квалификовала и Русије која трпи ембарго због дешавања у Украјини, а на основу одлуке Извршног одбора УЕФА коју је потврдио Суд за спортску арбитражу из Лозане.

По две првопласиране екипе из свих десет група придружиће се Немачкој на листи учесника Европског првенства, а последња три тима биће позната после бараж мечева.
Србија је првим местом у групи 4 Дивизије Б обезбедила учешће у том баражу, па ће „орлови“ имати поправни само у случају да преко квалификација не изборе директан пласман у Немачку.

 

 

Пошто у квалификацијама учествује 53 екипе подељене у десет група, седам група имаће пет екипа, док ће три групе чинити шест националних тимова или представника непризнатих ентитета.

Жреб ће отворити екипе из шешира „Лиге нација“ и првог шешира, па се редом прелази од другог до шестог. Тимови из ова два шешира биће убацивани у групе по абецедном реду, с тим што су групе А до Д резервисане за четири финалисте Лиге нација, а остали носиоци иду редом у групе Е до Ј.

Кад се пређе на други шешир, у коме ће бити и куглица са именом Србије, и на остале до шешира пет, тимови ће бити убацивани редом од А до Ј, с тим што ће бити поштована одређена ограничења

То се односи и на Србију, у чију групу неће моћи да дође тим који репрезентује непризнату „државу“ Косово, као што смо поменули у одељку „политичка ограничења“. Пошто најслабији шешир има само три тима, они ће бити убачени редом у групе Х, И, Ј по реду извлачења и поштујући раније наведена ограничења. Овде може да се примени правило „географског ограничења“. Наиме, једна од три репрезентације у овом шеширу је Андора, а она не може да упадне у групу са Казахстаном који је у четвртом шеширу, јер би њихови дуели захтевали предуга и пренапорна путовања екипа на гостовање.

 

Фото: УЕФА

 

Утакмице квалификација играће се од марта до новембра 2023. године:

ТЕРМИНИ КВАЛИФИКАЦИЈА

23-25.03.2023. 1. коло
26-28.03.2023. 2. коло
16-17.06.2023. 3. коло
19-20.06.2023. 4. коло
07-09.09.2023. 5. коло
10-12.09.2023. 6. коло
12-14.10.2023. 7. коло
15-17.10.2023. 8. коло
16-18.11.2023. 9. коло
19-21.11. 2023. 10. коло
Плеј оф мечеви
21.03. 2024. полуфинала
26.03.2024. финала
Финални турнир
14.06.2024. УЕФА ЕУРО отварање
14.07.2024. УЕФА ЕУРО финале

 

 

Извор: https://fss.rs/

ОБЈАВЉЕНО: 30. 09. 2022.

ПОДЕЛИТЕ СА ДРУГИМА!